DIENSTEN

RUG- NEKSCHOLING

De rug- en nekschool is er voor iedereen die lage rug- of nekklachten heeft (gehad) en die er zelf iets aan wil doen om erger te voorkomen. De rug- en nekschool reikt u heel wat tips en technieken aan zodat u uw activiteiten met minder belasting kan uitvoeren. Daarnaast bieden wij oefeningen aan, die vooral bestaan uit houdingscorrectie, verhogen van de stabiliteit van de hele rug, het mobiliseren van de wervelzuil en thuisoefeningen. Het uitvoeren van de thuisoefeningen is essentieel voor het slagen van de rugschool, dus er wordt een goede inzet gevraagd.

MANUELE THERAPIE

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. De manuele therapie gaat functionele stoornissen over het ganse lichaam opsporen en behandelen d.m.v. manuele technieken. Deze technieken zijn enerzijds gericht op manuele handelingen (myofasciale technieken, neutrale glidings, mobilisatie, zachte manipulaties, oscillaties, …) en anderzijds op oefentherapie (stabilisatietraining, houdingcorrigerende oefeningen, spierversterkende en sportspecifieke oefeningen, McKenzie therapie, …)

DRY NEEDLING

Dry-needling is een vrij recente behandelingsmethode, die je niet mag verwarren met acupunctuur. Het is de bedoeling om triggerpoints in bepaalde spieren te ontspannen. De behandeling van die triggerpoints met dry needling is gericht op het langdurig uitschakelen van spanningspunten. Dry needling maakt deel uit van een totaalbehandeling en is geen behandeling op zich. De therapeuten hebben een kwalitatieve opleiding gevolgd met aandacht aan hygiëne, kwaliteit en veiligheid.

PERINATALE KINESITHERAPIE

De perinatale kinesitherapie richt zich op de prenatale (tijdens de zwangerschap) en postnatale (na de bevalling) kinesitherapie.

Tijdens de zwangerschap is de aandacht gericht op het optimaliseren van de bekkenbodemspieren en aanpakken van bekken- en rugklachten. Verder biedt de prenatale kinesitherapie een goede voorbereiding op de arbeid en de bevalling door allerhande bruikbare tips, het aanleren van de juiste ademhalingstechnieken en perstechnieken.

De postnatale kinesitherapie kan gestart worden vier (vaginale bevalling) tot zes (keizersnede) weken na de bevalling om het lichaam op een goede manier te helpen herstellen. Hierbij wordt gewerkt op houdingscorrecties, het verbeteren van de bekkenbodemspieren, aansterken van de buik-, bekken-, en beenspieren. Tenslotte begeleiden we mee het heropstarten van het sporten op een veilige manier na de zwangerschap en bevalling.

HARTCOHERENTIE

Hartcoherentie is een evidence based methode om persoonlijke stress te reduceren.

Het is een eenvoudige techniek die weinig tijd vraagt om te beoefenen.

In een 4-5 stappenplan wordt deze techniek aangeleerd en brengt ze een harmonieuze werking teweeg tussen het hart en de rest van ons lichaam. Vanuit het hart worden er signalen gegeven aan het brein waardoor er evenwicht komt tussen de werking van het emotioneel en verstandelijk brein. Deze hart-brein connectie en het breinevenwicht gaat rust ervaring brengen en de stress reduceren.

RE-EDUCATIE VAN LOOPTECHNIEKEN

Door het analyseren van looptechnieken kan men op zoek gaan naar de oorzaken van blessures. Het re-educeren van iemand zijn/haar looptechniek kan dan ook gebruikt worden ter preventie van blessures. Op basis van specifieke oefeningen worden

KINESITHERAPIE

Fysiotherapie of kinesitherapie is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Fysiotherapie is een beschermd beroep wat inhoudt dat iemand zich alleen zo mag noemen wanneer deze de studie successvol heeft afgerond. Patiënten met klachten met betrekking tot het steun- en bewegingsapparaat worden, ondersteund door oefeningen of verschillende categorieën fysische therapieën geholpen om beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen. Er zijn verschillende vormen van fysiotherapie waarmee klachten worden behandeld zoals oefentherapie, massagetherapie en fysische therapie.

Het doel van de behandelingen zijn:

 • verbeterde functioneren van (deel)gebieden van het lichaam
 • optimaal functioneren binnen de grenzen van een chronische aandoening
 • pijn verminderen

RELAXATIETHERAPIE

Ontspannen… soms een noodzaak. Ontspannen kan je leren. Heb je te maken met innerlijke spanning door stress, angst, verdriet, pijn, … Dan kan relaxtietherapie iets voor jou betekenen. Terug balans brengen tussen lichaam en geest via die ontspanningstechniek die bij jou past. We reiken verschillende technieken aan en zoeken samen de juiste manier om die innerlijke rust terug te vinden.

CRANIO-SACRALE THERAPIE

Het is een behandelingswijze met als doel ontspanning te brengen in het craniosacraal systeem en het bindweefselsysteem met behulp va zachte technieken.

Elk lichaam heeft een zelfhelend vermogen en de craniosacraal therapeut zal door extra facilitatie dit zelfregulerend proces in het lichaam helpen om de beperkingen in de weefsels terug te herstellen.

KINESIOTAPING

In kinesiotaping wordt gebruik gemaakt van kinesiotape. Het is een elastische tape met een rekbaarheid van 140%, dewelke vergelijkbaar is met de elasticiteit van de huid. Dit maakt dat de tape voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Naargelang de richting en de rek die men hanteert tijdens het aanbrengen van deze tape kunnen spieren geactiveerd worden, maar ook ontspannen worden. Naast het tapen van de spieren, kunnen ook de fasciae, circlatie/lymfe, gewrichten en huid getaped worden.

OSTEOPATHIE

Osteopathie is een holistische therapie met drie grote pijlers, namelijk musculoskeletaal, visceraal en craniosacraal. Door ervoor te zorgen dat in deze drie aspecten de mobiliteit optimaal is kan er terug een evenwicht in het lichaam bekomen worden en kunnen de klachten dusdanig verminderen of verdwijnen. De aandacht gaat dan ook naar de persoon als gehaal. Osteopathie kan zowel genezend als preventief toegepast worden.

Meer info

BEKKENBODEN RE-EDUCATIE

De bekkenbodemspieren bevinden zich onderaan het bekken en lopen van schaambeen tot aan het staartbeen en van zitbeenknobbel tot de zitbeenknobbel. Deze spiermassa bestaat uit verschillende lagen en heeft volgende belangrijke functies:

 • Steunfunctie: ondersteunen van organen in het klein bekken
 • Sluitfunctie: sluiten van urinebuis en anus om incontinentie te voorkomen
 • Stabilisatiefunctie: belangrijke samenwerking tussen de bekkenbodemspieren met de buik-, rug- en bilspieren
 • Seksuele functie: belangrijk onderdeel bij de seksuele beleving
 • Ontspannende functie: goede evacuatie van urine en stoelgang alsook het toelaten van seksuele betrekking)

 

Bekkenbodemreëducatie kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van volgende klachten bij vrouwen, mannen en kinderen:

· Kinderen met plas- en stoelgangsproblemen alsook bedplassen

· Stressincontinentie & drangincontinentie (of gemengde incontinentie) = ongewild en ongecontroleerd urineverlies

· Stoelgangsproblemen (soiling, stoelgangsverlies, constipatie,…)

· Pijnklachten in en rondom de bekkenbodemregio (stuitpijn, lage rugpijn, bekken- en/ of rugpijn)

· Prolapsklachten

· Operaties in het klein bekken (blaas-, baarmoeder-, darm- en prostaatoperaties)

· Pre- en postnatale kinesitherapie

SHOCKWAVE THERAPIE

Wat is Shockwavetherapie?
Shockwavetherapie is een geavanceerde, niet-invasieve behandeling, gebruikt in de kinesitherapie voor het verlichten van chronische pijn. Deze therapie maakt gebruik van akoestische golven om gericht gebieden te behandelen die pijn veroorzaken, zoals pezen, spieren en gewrichten.

Hoe werkt het?
De behandeling omvat het richten van korte, intense geluidsgolven naar het aangedane gebied. Deze golven stimuleren de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam door de bloedcirculatie te verbeteren, ontstekingen te verminderen en het herstel van beschadigd weefsel te versnellen.

Voor wie is het geschikt?
Shockwavetherapie wordt vaak aanbevolen voor patiënten die lijden aan chronische pijnklachten zoals:

 • Peesontstekingen (bijvoorbeeld tenniselleboog, jumper’s knee)
 • Hielspoor en plantaire fasciitis
 • Chronische schouderpijn
 • Andere musculoskeletale aandoeningen

Voordelen van Shockwavetherapie

 • Snelle pijnverlichting en herstel van mobiliteit.
 • Niet-invasieve behandeling zonder de noodzaak van medicatie of chirurgie.
 • Korte behandelingsduur.
 • Hoog succespercentage bij de behandeling van chronische aandoeningen.

Voor meer info, neem gerust contact op via mail of telefonisch.