DIENSTEN

RUG- NEKSCHOLING

De rug- en nekschool is er voor iedereen die lage rug- of nekklachten heeft (gehad) en die er zelf iets aan wil doen om erger te voorkomen. De rug- en nekschool reikt u heel wat tips en technieken aan zodat u uw activiteiten met minder belasting kan uitvoeren. Daarnaast bieden wij oefeningen aan, die vooral bestaan uit houdingscorrectie, verhogen van de stabiliteit van de hele rug, het mobiliseren van de wervelzuil en thuisoefeningen. Het uitvoeren van de thuisoefeningen is essentieel voor het slagen van de rugschool, dus er wordt een goede inzet gevraagd.

MANUELE THERAPIE

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. De manuele therapie gaat functionele stoornissen over het ganse lichaam opsporen en behandelen d.m.v. manuele technieken. Deze technieken zijn enerzijds gericht op manuele handelingen (myofasciale technieken, neutrale glidings, mobilisatie, zachte manipulaties, oscillaties, …) en anderzijds op oefentherapie (stabilisatietraining, houdingcorrigerende oefeningen, spierversterkende en sportspecifieke oefeningen, McKenzie therapie, …)

DRY NEEDLING

Dry-needling is een vrij recente behandelingsmethode, die je niet mag verwarren met acupunctuur. Het is de bedoeling om triggerpoints in bepaalde spieren te ontspannen. De behandeling van die triggerpoints met dry needling is gericht op het langdurig uitschakelen van spanningspunten. Dry needling maakt deel uit van een totaalbehandeling en is geen behandeling op zich. De therapeuten hebben een kwalitatieve opleiding gevolgd met aandacht aan hygiëne, kwaliteit en veiligheid.

PERINATALE KINESITHERAPIE

De perinatale kinesitherapie daarentegen richt zich op de prenatale (tijdens de zwangerschap) en postnatale (na de bevalling) kinesitherapie. Tijdens de zwangerschap is de aandacht gericht op bekkenbodemproblemen, bekkeninstabiliteit, voorbereiding op de bevalling, perstechnieken, ademhaling en andere klachten (rugklachten,..). Vanaf een 4 tot 6 weken na de bevalling kan de postnatale kinesitherapie in de praktijk worden aangevat om het lichaam weer te herstellen. Hierbij wordt gewerkt op houdingscorrectie, het optimaliseren van de bekkenbodemspieren, versterken van de buikspieren, verbeteren van de bekkeninstabiliteit en andere klachten.

HARTCOHERENTIE

Hartcoherentie is een evidence based methode om persoonlijke stress te reduceren.

Het is een eenvoudige techniek die weinig tijd vraagt om te beoefenen.

In een 4-5 stappenplan wordt deze techniek aangeleerd en brengt ze een harmonieuze werking teweeg tussen het hart en de rest van ons lichaam. Vanuit het hart worden er signalen gegeven aan het brein waardoor er evenwicht komt tussen de werking van het emotioneel en verstandelijk brein. Deze hart-brein connectie en het breinevenwicht gaat rust ervaring brengen en de stress reduceren.

RE-EDUCATIE VAN LOOPTECHNIEKEN

Door het analyseren van looptechnieken kan men op zoek gaan naar de oorzaken van blessures. Het re-educeren van iemand zijn/haar looptechniek kan dan ook gebruikt worden ter preventie van blessures. Op basis van specifieke oefeningen worden

KINESITHERAPIE

Fysiotherapie of kinesitherapie is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Fysiotherapie is een beschermd beroep wat inhoudt dat iemand zich alleen zo mag noemen wanneer deze de studie successvol heeft afgerond. Patiënten met klachten met betrekking tot het steun- en bewegingsapparaat worden, ondersteund door oefeningen of verschillende categorieën fysische therapieën geholpen om beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen. Er zijn verschillende vormen van fysiotherapie waarmee klachten worden behandeld zoals oefentherapie, massagetherapie en fysische therapie.

Het doel van de behandelingen zijn:

 • verbeterde functioneren van (deel)gebieden van het lichaam
 • optimaal functioneren binnen de grenzen van een chronische aandoening
 • pijn verminderen

RELAXATIETHERAPIE

Ontspannen… soms een noodzaak. Ontspannen kan je leren. Heb je te maken met innerlijke spanning door stress, angst, verdriet, pijn, … Dan kan relaxtietherapie iets voor jou betekenen. Terug balans brengen tussen lichaam en geest via die ontspanningstechniek die bij jou past. We reiken verschillende technieken aan en zoeken samen de juiste manier om die innerlijke rust terug te vinden.

CRANIO-SACRALE THERAPIE

Het is een behandelingswijze met als doel ontspanning te brengen in het craniosacraal systeem en het bindweefselsysteem met behulp va zachte technieken.

Elk lichaam heeft een zelfhelend vermogen en de craniosacraal therapeut zal door extra facilitatie dit zelfregulerend proces in het lichaam helpen om de beperkingen in de weefsels terug te herstellen.

KINESIOTAPING

In kinesiotaping wordt gebruik gemaakt van kinesiotape. Het is een elastische tape met een rekbaarheid van 140%, dewelke vergelijkbaar is met de elasticiteit van de huid. Dit maakt dat de tape voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Naargelang de richting en de rek die men hanteert tijdens het aanbrengen van deze tape kunnen spieren geactiveerd worden, maar ook ontspannen worden. Naast het tapen van de spieren, kunnen ook de fasciae, circlatie/lymfe, gewrichten en huid getaped worden.

OSTEOPATHIE

Osteopathie is een behandelingsvorm uitgaand van een holistische benadering. Door rekening te houden met de samenhang van beenderen en weefsels, is osteopathie meer dan alleen het behandelen van het steun- en bewegingsapparaat. Het lichaam is namelijk een eenheid, bestaande uit drie systemen. Naast het pariëtaal systeem, wordt ook het visceraal en craniosacraal systeem onderzocht en behandeld. De systemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en hebben continu invloed op elkaar. Onderzoek en behandeling gaan dus uit van een totaalbenadering van de klacht, zodoende dat een optimale behandeling beoogd kan worden en er terug een evenwicht gecreëerd wordt.

BEKKENBODEN RE-EDUCATIE

Bekkenbodemreëducatie kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van bijvoorbeeld volgende klachten:

 • Stressincontinentie
 • Urge-incontinenteie
 • Stoelgangsproblemen
 • Pijnklachten
 • Prolaps
 • Plas- en stoelproblemen bij kinderen
 • Operaties
 • Pre- en postnataal